Spring naar content
koptelefoon-inspiratie

inspiratie

Inspiratie voor het communicatievak. Ik blog en vlog over boeken, ervaringen en ontwikkelingen die mij – en hopelijk ook jou – verder helpen.

document-inspiratie

Breng energie in videovergaderen

Zet zintuigen aan en creëer verbinding

Videovergaderen staat te boek als heel vermoeiend. Er zijn echter manieren waarop je energie kan genereren. In deze blog daarom aandacht voor werkvormen die tastzin aanspreken en verbinding creëren.

Beroep op uithoudingsvermogen

Je ziet in je agenda een aaneenschakeling van online meetings. Veel videovergaderen, dus. Ik hoop dat jij, of een collega, ruimte nam om voor die bijeenkomsten een ontwerp te maken. Daarmee bedoel ik dat verschillende onderdelen diverse werkvormen hebben en zo afwisseling ontstaat. Dat je zo min mogelijk energie voelt weglekken. We weten immers al waarom videobellen zo vermoeiend is. Dat oogcontact cruciaal is om verbinding te voelen. En hoe praktische zaken het contact kunnen verbeteren.

Zet meer zintuigen aan

Omdat het videovergaderen vooral lijkt te draaien om (gemankeerd) luisteren en kijken, is jouw eerste aanknopingspunt om energie te genereren een ander zintuig, namelijk tastzin. Het voelen. “Hoe dan?”, vraag je je wellicht af? Door in de vergadering individuele opdrachten te geven, waarbij mensen achter hun scherm vandaan moeten. Ze komen in beweging en voelen hun lijf weer. Ook kun je experimenteren met het ‘zesde zintuig’: intuïtie. Bij een check-in bijvoorbeeld toe te passen met een geleide meditatie, waarna een associatieve vraag volgt: ‘Pak het voorwerp dat nu jouw intentie voor deze vergadering verbeeldt. Laat dat zien’. Je zult merken dat de aanwezigheid en inbreng van deelnemers daardoor verandert. Hun energie verandert.

Creëer verbinding

Steeds meer collega’s voelen een sterkere behoefte om verbinding te ervaren. Het missen van ‘live’ ontmoeting is merkbaar. Online kun je daar wel iets aan doen! Echter, “verbinding tussen jou en de deelnemers in een online sessie ontstaat niet zomaar. Als facilitator kun jij invloed uitoefenen op dit proces. Door vragen te stellen, vragen die prikkelen, vragen waarbij deelnemers tot andere manier van denken, doen en voelen worden aangezet”, aldus Mireille Beumer, waarvan ik de Masterclass ‘Online faciliteren’ volgde. We oefenden met het geven van individuele opdrachten en ervaarden discussievormen in break-out rooms. Ook werkten we samen inzichten uit op online samenwerkingsborden als Google Jamboards en Miro. Heel bijzonder om te ervaren hoe online samenwerken aan opdrachten energie genereert, resultaat oplevert en gewoon leuk is!

Ontwerp, ontwerp, ontwerp

Wellicht sta je de komende maanden voor de opgave om met je team jaarplannen op te stellen, of doelen bij te stellen. Je vraagt je af hoe je dit zult aanvliegen in een online omgeving, zonder al teveel energieverlies. Mijn blijvende tip: maak een ontwerp! Er kan echt veel, als je je vergadering of bijeenkomst in stukken hakt en bij elk onderdeel werkvormen kiest. Eigenlijk net als bij offline faciliteren. En, wederom van Mireille: “Laat je niet gek maken dat je allerlei spannende digitale tools moet gebruiken. Het toepassen van goede faciliteer skills is misschien nog wel belangrijker en harder nodig dan het inzetten van spannende digitale tools.”

Gebruik pre- en postsessie moment

Tenslotte: vraag je vooral ook af of je alle items in een videovergadering moet bespreken of verdiepen. Realiseer je dat je ook vooraf opdrachten kan meegeven om input te genereren. Of achteraf conclusies uit te werken. Wederom via online samenwerkingstools. Of je gebruikt filmpjes of presentaties om vooraf te bestuderen. Alle ruimte die mensen hebben om zelf geconcentreerd te werken is meegenomen. Het gevoel van dat optreedt bij ‘gedaan’ is immers heel bevredigend en genereert energie.

Hoe zorg jij voor energie in videovergaderen?

4 reacties

 1. Marcel de Korte op 19 mei 2020 om 15:36

  Mooie tips 🙂  • Christel Berkhout op 19 mei 2020 om 15:38

   Dank, Marcel! Je maakt je URL wel waar ;-). 2. Anke Leys op 21 mei 2020 om 17:07

  Jij weet die energie toe te voegen, Christel. Dat heb ik zelf ervaren.  • Christel Berkhout op 22 mei 2020 om 09:54

   Dank voor je compliment, Anke :-).Inspiratie in je mailbox

Ik stuur regelmatig e-mailberichten bij nieuwe inspiratie. Wil je die ontvangen? Meld je dan aan.

Alle inspiratie

Faciliteren van hybride meetings

Wil je hybride meetings zó faciliteren dat goed contact mogelijk is? Hierbij een 4-punten overzicht van succesfactoren.

Lees verder

Verbeter digitaal samenwerken

Wil je digitaal samenwerken verbeteren? Drie tips voor een sprong in teamwork en verhoogde betrokkenheid.

Lees verder

Breng energie in videovergaderen

Meer energie bij videovergaderen nodig? Ontwerp je meeting, zet zintuigen aan en creëer verbinding.

Lees verder