Spring naar content
koptelefoon-inspiratie

inspiratie

Inspiratie voor het communicatievak. Ik blog en vlog over boeken, ervaringen en ontwikkelingen die mij – en hopelijk ook jou – verder helpen.

document-inspiratie

Faciliteren van hybride meetings

4 succesfactoren

blog faciliteren hybride meeting

Hoe faciliteer je hybride online meetings? Waar moet je op letten om contact tussen deelnemers goed mogelijk te maken? Hoe zit het met de energie in de meeting? Wat is er praktisch zoal nodig? In deze blog vind je 4 succesfactoren.

Factor 1. Opstelling en materialen: focus op zichtbaarheid

Zorg ervoor dat jij, als facilitator, zelf in de ruimte bent met de offline deelnemers. Iedereen heeft een eigen laptop paraat, en is daarmee aanwezig in de videobel-tool. Jij bent de host van de meeting. Projecteer jouw scherm via een beamer op een wand. Dit maakt het makkelijker voor de aanwezigen in de ruimte om de meeting te volgen. Aandachtspunt hierbij is het geluid. Houd iedereen op mute, om rondzingen te voorkomen. Zit zelf aan de knoppen om het geluid van jouw laptop richting de beamer uit- en aan te zetten. En instrueer de deelnemers bij jou in de ruimte. Dit vraagt wel enorme extra alertheid!

Hybride online meetings

Factor 2. Breng je aandacht online

Faciliteer alsof de meeting geheel online is. Houd je focus bij de online deelnemers, zeker als zij in de meerderheid thuis zijn. Andersom, dus slechts een enkeling thuiswerkend, vraagt net zo goed om extra aandacht voor de online deelnemer(s). Het risico is namelijk groot dat zij zich buitengesloten voelen, omdat ze simpelweg niet ervaren wat zich in de offline ruimte afspeelt. Blijf daarover communiceren in de meeting. Duid wat er zoal gebeurt en houd ook de deelnemers bij de les die live bij elkaar zijn. Zij ervaren elkaar, maar blijf sturen op online samenwerking, de opdrachten en de tools die je daarbij inzet. Om ruis op de lijn bij de online deelnemers zoveel mogelijk weg te halen. En hen dus aangelijnd en geïnspireerd te houden.

Factor 3. Houd de energie in balans

Werk ook nu veel in kleinere (break-out) groepen. Speel met de verdeling van de on- en offline deelnemers. Je kunt ervoor kiezen om de mensen bij jou in de ruimte te laten samenwerken, om het live-contact een impuls te geven. Coronawise is het echter ook een heel goeie keus om de offline deelnemers uit elkaar te halen en in verschillende (break-out) groepen te plaatsen. Daarmee wordt de hele meeting hybride. En is de energie meer in balans. Let wel op: je hebt hiervoor aparte (kleine) ruimtes nodig, om rond zoemend geluid te voorkomen!

Factor 4. Stroomlijn het ‘live’ contact

Natuurlijk wisselen de deelnemers in de ruimte blikken uit en laten ze met hun lichaamstaal zien wat hen beweegt of waarop ze willen reageren. Daartoe heb je hele scherpe ooghoeken nodig. Je wilt immers de live uitwisseling kunnen inbrengen in de online meeting. In mijn ervaring zijn het echter vooral de breaks waarin het live contact werkelijk mogelijk is. Bij de koffie, tijdens de lunch of in een tea-break komen de verhalen los en laven mensen zich aan het sociale contact. Dat is voor online deelnemers enigszins op te vangen door hen te vragen elkaar te bellen, tijdens een lunchwandeling buiten bijvoorbeeld. Maar tsja, dat haalt het niet bij live ontmoetingen.

De aanmoediging: het kán!

Ik wil je aanmoedigen om met bovenstaande punten aan de slag te gaan. Experimenteer, in combinatie met energieverhogende faciliteertips en aanbevelingen over online vergaderen en digitaal samenwerken! Er is veel mogelijk om helder energiek contact te bewerkstelligen in hybride meetings. Doe eens een vaardigheidstraining of oefen eens een klein onderdeel van een bestaande meeting.

Waar ligt jouw aandachtspunt als het gaat om contact in een hybride meeting?

4 reacties

  1. Iris op 29 oktober 2020 om 16:59

    Goede tips Christel!



    • Christel Berkhout op 29 oktober 2020 om 17:16

      Dank je, Iris!



  2. Marc Balemans op 30 oktober 2020 om 14:17

    Mooi, Christel. Gisteren een offline-online bijeenkomst gefaciliteerd. Op locatie met de sprekers. Daarvoor hebben we de de MeetingOwl gebruikt. Dan hoeft niet iedereen achter zijn/haar eigen laptop te zitten. Maakt het nog levendiger en ook ontspannen, doordat je de mensen allemaal in beeld hebt.
    Proberen? Laat maar weten, wij hebben er eentje.



    • Christel Berkhout op 30 oktober 2020 om 15:14

      Hoi Marc, dank voor je reactie. Mooie technologische aanvulling op succesfactor 1 voor de plenaire delen. Voor wat betreft de eigen laptops: die zijn wel weer nodig als deelnemers in kleinere groepen uiteengaan en je daar ook het hybride werk wil doorzetten. Dus: offline deelnemers haken aan bij online deelnemers. Of heb jij daar ook een technologische tip voor? En wat een superaanbod om je MeetingOwl te mogen inzetten! Klinkt goed :-). Ik maak er graag gebruik van bij een volgende hybride meeting.



Inspiratie in je mailbox

Ik stuur regelmatig e-mailberichten bij nieuwe inspiratie. Wil je die ontvangen? Meld je dan aan.

Alle inspiratie

Faciliteren van hybride meetings

Wil je hybride meetings zó faciliteren dat goed contact mogelijk is? Hierbij een 4-punten overzicht van succesfactoren.

Lees verder

Verbeter digitaal samenwerken

Wil je digitaal samenwerken verbeteren? Drie tips voor een sprong in teamwork en verhoogde betrokkenheid.

Lees verder

Breng energie in videovergaderen

Meer energie bij videovergaderen nodig? Ontwerp je meeting, zet zintuigen aan en creëer verbinding.

Lees verder